Jak na úspěšné líhnutí kuřat
Jste začínající chovatel, pořídil jste si svá první násadová vajíčka a těšíte se, až se z nich začnou klubat roztomilá kuřátka:) Pojďme se společně podívat na to, co vy můžete udělat proto aby se vylíhlo možné maximum.
Ještě než se začnu motat kolem samotného líhnutí, je třeba připomenout, že základním kamenem pro úspěšné líhnutí je již strava slepic od které daná vajíčka budeme sbírat. Pokud je totiž slepička na chudé stravě, nečekejte v líhni žádné zázraky a to co se vylíhne se bude horko těžko udržovat při životě.
Strava slepic je tedy základ. Pokud sám chováte slepičky, přidejte jim alespoň 14dní před začátkem sběru vajec určitě vitamíny. Zejména selen a zinek je velmi důležitý a většina chovatelů na to zapomíná! Osobně přidávám i multivitaminy do vody. Na vitalitě vylíhlých kuřat je to doopravdy znát. Mám velmi kladné zpětné vazby od zákazníků, kteří mi pár týdnu po nákupu volali ,,Paní Meravá, máte ještě nějaká kuřátka k prodeji? Představte si, mě nic neuhynulo! Já bych si ještě pro nějaká dojel". Jiná paní mi psala, že někde nakoupila strašně drahá zelená vajíčka a vylíhla se sotva polovina, a z vajec ode mě se vylíhlo vše co bylo oplozeno, byla nadšená! To mě vždycky potěší. Proto tohle dělám, mám radost, že ostatní mají radost, slepičky si vydělají na krmení a občas zbude něco i pro nás.
Takže slepičkám vitamíny moc prosím! :)
Jestliže si tedy kupujete vajíčka u jiného chovatele, zkuste před nákupem vypátrat, jaká je od něj úspěšnost vylíhnutí (oplozenost vajec je jiný faktor).
Příprava vajec
Vajíčka by měla den odpočívat než půjdou do líhně. Při pokojové teplotě. Líhnutí se totiž snižuje tepelným šokem! Vajíčka tedy nechte v klidu, při pokojové teplotě a mezitím si nastudujte návod ke své líhni a zapněte ji. Zhruba po hodině zkontrolujte teplotu v líhni a případně poupravte. Můžete věřit displeji, já však velmi doporučuji překontrolovat si ji ještě klasickým teploměrem (pozor na rtuťový, kdo ještě má, ten trochu lže! Je to díky jemným vybracím líhně, která způsobí že rtuť vyleze výš než je skutečná teplota!).
Na teplotu skutečně pozor, neboť teplota je na samotném líhnutí nejduležitější! Měla by se pohybovat mezi 37-38°C +- 0,5°C (přičemž v druhé polovině inkubační doby je víc ku prospěchu udržovat teplotu spíše kolem 37,5°C. (39°C a víc je smrtelných! Naopak 36 a míň způsobí slabá kuřata, a líhnutí bude velmi zhoršené).
Vajíčka, která jsou znečištěna, před vložením do líhně omývám vlahou vodou. Teplota vody by měla být o stupeň dva teplejší než povrchová teplota vajíčka. Spousta chovatelů by vám pravděpodobně řekne že se vajíčka omývat nemají, protože se jim naruší ochranná vrstva, kterou je slepice vybavily, na druhou stranu, uvědomte si, že v teple se bakterie velmi rychle množí, a pokud si do líhně umístíte pokálené vajíčko, tak prostředí uvnitř bude pro čerstvě vylíhlé kuře nebezpečné.
Sama jsem si testovala líhnivost umytých a nemytých vajec (u Marans) a dokonce u umytých vajec jsem byla o 6% úspěšnější J
Druhým faktorem je vlhkost. Znám spoustu chovatelů co úspěšně líhnou bez kapky vody. Kdo chce vyzkoušet doporučím mu obrátit se o radu někoho kdo tak líhne. Já líhnu úspěšně s vodou, takže poradím v tomto směruJ
V době 0-18 dní v líhni by se vlhkost měla pohybovat ideálně +-50% v posledních třech dnech zvyšujeme vlhkost klidně na 65-70%. Ta vlhkost je důležitá, ale není to alfa omega! Chci tím říct že se nic nestane pokud třeba 15den přepálíte vlhkost a 16.den ji máte zase ok. Nic se nestane ani když 19.den zjistíte že je vlhkost 60% (kuřata, která se začnou líhnout, sama zvednou vlhkost svými mokrými tělíčky). Takže když se nepovede vlhkost, víceméně se to dá snadno napravit. Když ale přepálíte teplotu byť o jeden stupeň, je konec.
Měkká voda a ocet.
K té vodě bych ráda dodala, že mám skvělé výsledky, přidám li do ní trošku octa. Ne moc! Vypařovaná voda nesmí být štiplavá, aby neublížila líhnoucím kuřátkům. Přidávám kapičku octa po celou dobu líhnutí. A pokud máte jako my tvrdou vodu, tak uděláte nejlíp, když si třeba koupíte destilovanou vodu a budete používat tu. Ta tvrdost vody udělá hodně! Obzvláště, líhnete li třeba Maransky, které mají skořápku tvrdou takřka nepropustnou, tehdy vám destilovaná voda s kapkou octa hodně poslouží! Touto cestou mívám často i 100% úspěšnost líhnutí a to je obzvláště u Maransek skoro zázrak :)
Otáčení vajec
Vajíčka při vkládání do líhně (pokud otáčíme ručně) si označíme tužkou tak, abychom poznaly, že jsme vajíčko otočili a na žádné nezapomněly! Já si dělám čárku a na druhé straně křížek. Dobře tak vždy poznám, že jsem byla poctivá v otáčení a na žádné nezapomněla. Otáčejte buď koulením, nebo přes špičku (tak to dělají slepičky) tupým koncem vzhůru. Ne obráceně! Na tupém konci vajíčka se nachází vzduchová bublina. Vzduch pochopitelně tlačí vzhůru. Pokud budete otáčet tak že se tupí konec bude povalovat po podložce líhně, snadno se může stát, že vzduchová bublinu bude tak tlačit na plod až ho pohmoždí. Takže buď koulet na ležato, nebo otáčet přes špičku.
Otáčíme minimálně dvakrát denně, ideálně ve stejný čas +- Nemisíte mít strach že by vám vajíčka prochladla. Naopak vyvětrání líhně a krátkodobé ochlazení vajec pomáhá startovat metabolismus kuřat, je to jako zdravé otužování lidí.
Kdo má automat, má vyhráno!
Vajíčka kolem 8. dne prosvěcujeme. Děláme to z toho důvodu, abychom z líhně odstranili prázdná, tedy neoplozená a špatná vajíčka. K prosvícení nám úplně postačí klasická baterka, kterou při úplné tmě přiložíte k vejci, jen na chviličku prosím! Teplo z baterky není úplně fajn. Pokud je vajíčko oplozeno, najdeme uvnitř krvavou pavučinu a často i pohybující se plůdek. Vajíčko bude temnější. Je-li vajíčko prázdné bude pod baterkou úplně svítit. Pokud se uvnit nachází tmavý chumel který nedrží na místě, plave úplně volně a nedrží ho žádné žilky, jedná se o odumřelý zárodek. Taktéž prstenec sražené krve kolem dokola skořápky je známkou konce.
Zdáli se vám že to nemůžete poznat, počkejte ještě pár dní a akci zopakujte. Z líhně jdou pryč vajíčka prázdná a také taková kde se plod přestal vyvíjet, tedy pukavce. Pokud si nejste zcela jisti, raději tam vajíčko nechte a selekci udělejte až kolem 16-17 dne.
Od 18 dne již vajíčka neotáčíme, líheň neotvíráme. Doplníme více vody a vše necháme být. Často říkám, ať si lidé sednou na ruce.
Co je zdravé se ven dostane.
Líhnutí probíhá nějakou dobu. Není to šup šup! Kuřeti trvá skutečně několik hodin, než se od prvního proklovnutí vykulí z vejce ven. Rozhodně líheň neotvírejte v době, kdy se kuřata proklubávají skořápkou ven! Otevření líhně by způsobilo rychlý pokles vlhkosti a únik tepla, což způsobí přilepení vnitřní slupky skořápky na kuře, to se v tu chvíli ocitne v podstatě v takové kazajce a jeho příchod na svět bude znatelně ztížený! Takže pozorujme, fanděme, ale neotvírejme! Počkejte až do finále, když už budou všechna více méně venku, a pokud přeci jen budete mít nutkání posledním loudalům pomoci, rozhodně je neloupejte ze skořápky úplně celé! Postačí když naťukáte skořápku kolem dokola, tak jako by to udělalo samo kuře a zbytek už nechte na něm. Pokud je zdravé, tak se ven dostane. K přežití kuře nezbytně potřebuje odrazit se nožkama ze skořápky ven a musí to udělat samo! Jakmile ho totiž vyloupnete a znemožníte mu tento první odraz, s největší pravděpodobností bude mít problém s nožičkama a zůstane ležákem, mrzáčkem, které nebude schopno se o sebe postarat.
Sama líhnu už několik let, a přiznám se, že jsem na začátku opozdilcům pomáhala na svět. Někdy to vyšlo, ve většině případů jsem pak stejně musela poprosit manžela, aby kuřátku to trápení ukončil. Pak jsem od manžela už dostala doslova zakázáno pomáhat, protože usmrtit tak malé stvoření je srdce rvoucí, velmi nepříjemná záležitost, které se teď už prostě vyhýbáme tak, že necháme přírodu konat svoje..
Tímto bych článek ukončila:) Když bude přínosem alespoň jednomu chovateli, budu spokojená:)
Mějte se pěkně a chovu zdar! Kristýna.