Jak na úspěšné líhnutí kuřat 🐣
Základ je strava slepic
Než se vůbec začneme motat kolem samotného líhnutí, musím připomenout, že základním kamenem úspěchu je výživa slepic, od kterých vajíčka pocházejí.
Pokud je slepička na chudé stravě, nečekejte v líhni žádné zázraky – a to, co se vylíhne, se bude horko těžko udržovat při životě.
Dopřejte svým slepičkám alespoň 14 dní před sběrem vajec vitamíny, především selen a zinek – na ty se často zapomíná. Sama přidávám i multivitaminy do vody a rozdíl na vitalitě kuřátek je opravdu znát.
Od zákazníků mám krásné zpětné vazby – například paní, která mi volala:
"Paní Meravá, máte ještě nějaká kuřátka? Představte si, mně nic neuhynulo!"
Taková slova mě vždycky potěší. Právě proto to dělám – mám radost, že ostatní mají radost. Slepičky si vydělají na krmení a občas zbude něco i pro nás. 🙂
Takže vitamíny slepičkám moc prosím!
Koupě vajec od jiného chovatele
Pokud vajíčka kupujete jinde, zkuste se zeptat na úspěšnost líhnutí. Oplozenost je totiž jen jedna část úspěchu.
Příprava vajec
Vajíčka nechte den odpočívat při pokojové teplotě, než je vložíte do líhně. Tepelný šok může úspěšnost líhnutí výrazně snížit.
Mezitím si nastudujte návod ke své líhni, zapněte ji a po hodině zkontrolujte teplotu. Displeji věřit můžete, ale doporučuji ověřit ji i klasickým teploměrem (nejlépe ne rtuťovým – ty v líhni často ukazují o trochu víc).
Teplota je zcela zásadní:
-
Ideálně 37–38 °C ± 0,5 °C
-
Ve druhé polovině inkubace je lepší držet se kolem 37,5 °C
-
39 °C a víc je smrtící,
-
36 °C a méně způsobí slabá kuřata.
Čistota vajec
Znečištěná vajíčka omývám vlažnou vodou o 1–2 °C teplejší, než je samotné vejce.
Ano, naruší se tím ochranná vrstva, ale v teplém a vlhkém prostředí se bakterie množí velmi rychle – špinavé vajíčko může být pro čerstvě vylíhlé kuře nebezpečné.
Sama jsem testovala líhnivost u umytých a nemytých vajec (u Maransek) a dokonce jsem byla u umytých o 6 % úspěšnější. 🙂
Vlhkost
Znám chovatele, kteří líhnou bez kapky vody. Já naopak líhnu s vodou a mám s tím skvělé výsledky.
-
0.–18. den: vlhkost kolem 50 %
-
Poslední tři dny: zvýšit na 65–70 %
Není třeba panikařit, pokud vlhkost kolísá – příroda si často poradí sama. Kuřátka při líhnutí navíc sama vlhkost zvyšují svými mokrými tělíčky.
Na rozdíl od teploty, která musí být přesná, vlhkost menší odchylky snese.
Měkká voda a ocet
Do vody přidávám kapičku octa – pomáhá to. Jen pozor, aby výpar nebyl štiplavý. Pokud máte tvrdou vodu, použijte destilovanou – obzvlášť u Maransek s tvrdou skořápkou je to velká pomoc.
Takhle mám často i 100% úspěšnost líhnutí, což je u Maransek skoro zázrak. 🙂
Otáčení vajec
Pokud otáčíte ručně, označte si vajíčka tužkou – já si dělám na jednu stranu čárku a na druhou křížek. Otáčejte buď koulením, nebo přes špičku (tupým koncem vzhůru).
Otáčejte alespoň 2× denně – krátké ochlazení vajec jim neublíží, naopak prospívá jako "otužování".
Kdo má automat, má vyhráno. 🙂
Prosvěcování vajec
Kolem 8. dne vajíčka prosvěcujeme – stačí baterka.
Oplozené vejce má viditelnou krvavou pavučinu a často i pohyb plůdku. Prázdné naopak celé svítí. Pokud si nejste jistí, prosvěcování zopakujte později.
Z líhně odstraňte prázdná a odumřelá vajíčka.
Poslední fáze
Od 18. dne již vajíčka neotáčejte a líheň neotvírejte. Přidejte vodu a nechte vše být.
Říkám tomu: "sednout si na ruce". 😄
Co je zdravé, se ven dostane
Líhnutí trvá dlouho – několik hodin. Rozhodně líheň neotvírejte, když se kuřátka klovou ven. Únik tepla a vlhkosti může způsobit, že se jim přilepí blána a už se nedostanou ven.
Pomáhat se může zdát lákavé, ale většinou to kuřeti spíš ublíží. Musí se samo odrazit z vajíčka – je to jeho první krok k životu.
Sama jsem to dřív dělala, ale po těžkých zkušenostech už nechávám přírodu konat. Co má přijít, přijde. 🌿
Tímto bych článek ukončila.
Pokud bude přínosem alespoň jednomu chovateli, budu spokojená.
Mějte se krásně – a chovu zdar! 🐔
Kristýna